Форум громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Ціна справедливості: хто, як і скільки платитиме за не

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Форум громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Ціна справедливості: хто, як і скільки платитиме за не

          Форум громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України», який відбувався 30 травня в Києві, зібрав активних представників різних напрямів діяльності. У межах цього заходу обговорили низку глобальних тем, серед яких ― «Ціна справедливості: хто, як і скільки платитиме за це».

          Пропонуємо кілька важливих месиджів. Повністю зустріч дивіться на відео.

          Ольга Решетилова ― правозахисниця та координаторка Медійної ініціативи за права людини, членкиня Коаліції «Україна. П’ята ранку»

          Говорячи про моє розуміння справедливості, хочу згадати, що ми боремося не лише проти зла і порушень міжнародного правопорядку, а й за свободу, за приналежність до цивілізованого світу і з цієї точки для мене справедливістю був остаточний і безповоротний розпад російської імперії і приналежність України ― абсолютно заслужена ― до цивілізованого світу.

          Очевидно, що головним інструментом досягнення справедливості має бути правосуддя. Зараз цього відчуття немає. Намагання є, певні кроки зроблено. Та чи про це знає суспільство? В мене відчуття, що не знає і не розуміє необхідності своєї залученості до цього процесу. А це надзвичайно важливо, адже сьогодні історія нашої держави пишеться також і в судах.

          Оксана Коляда ― керівниця проєктів ГО «Простір можливостей», координаторка коаліції ветеранських просторів, міністерка у справах ветеранів 2019-2020 рр.

          Якщо говорити про справедливість і відповідальність для ветеранської спільноти, то їх дуже хвилює притягнення до відповідальність воєнних злочинців у цивілізований спосіб. Та не лише це. Говорячи про вшанування, героїзацію, ветерани хочуть справедливості і відновлення всього втраченого, належне спрямування того, що вони зробили в модернізацію, в підходи, у повоєнне відновлення. Розуміння їхнього внеску.

          Ветерани хочуть справедливості через юридичне притягнення воєнних злочинців до відповідальності. Вони готові бути залучені в цей процес.

          Інше, над чим ми працюємо разом із ветеранами, через онлайн запитання з фронту, як відновити справедливість, те, що вони втратили, їхні права на нормальне життя. Тут стоїть питання, як, перемігши у війні, не програти мир.

          Вони не приїдуть у великі міста, де є реабілітаційні центри, а повернуться в свої міста та села, де в районних лікарнях складно навіть зібрати мультидисциплінарну команду для реабілітаційною роботи.Тому про це потрібно думати вже сьогодні.

          Важливий аспект ― розбудова стійкості через залучення ветеранів. А також розуміння, якою має бути Україна, щоб виправдати ці жертви, які платять зараз.

          Юлія Тищенко ― експертка національної платформи стійкості та згуртованості Національного інституту стратегічних досліджень

          У нас бракує культури справедливості. За всю незалежність нашої держави суспільство розуміло, що таке справедливість, але мало бачило її довкола. Інструменталізація післявоєнної справедливості буде серйозним викликом, адже в нас немає такого досвіду.

          Також дуже важливе право на гідне вшанування і право знати правду. Засадничим для правосуддя є проведення реформи. Це теж складається у справедливість. Це також ліквідація наслідків війни.

          Відновленням справедливості для нашої держави буде увійти в ЄС та НАТО.

          Надія Волкова ― директорка Ukrainians Legal Advisory Group, організація входить до Коаліції «Україна. П’ята ранку»

          Як правозахисник, разом зі своїми колегами від 2014 року допомагаю нашим військовим. Ми неодноразово зіштовхувалися із запитаннями від них ― «чому це зі мною трапилося? чому я потрапив у полон? чому з мене знущалися?…» Паралельно з цим ми почали шукати відповіді на ці запитання.

          Ми пройшли за ці роки певний шлях і поступово це почалося складатися в певний пазл Феміди, яка є уособленням справедливості. Та втілювати це не так просто. Тому для мене пошук справедливість є імплементацією цих символів Феміди для конкретних людей і для суспільства.

          Маємо розуміти, що правосуддя, коли воно стосується воєнних конфліктів, має два виміри ― міжнародний і національний. Україна є викликом не лише для нас як для суспільства, а й для всього світу. Архітектура, яка існує в світі для забезпечення правосуддя, є недостатньою.

          Наші люди не розуміють, на який результат можуть очікувати, подавши скаргу до суду. На це можна йти, розуміючи, що вкінці отримаєш. Судова система не здатна забезпечити результат, на який є запит.

          Немає загального розуміння проблематики, тому пошук рішень виглядає неможливим.

          10:5012:20 Панельна дискусія “Драйвери майбутнього України: як адвокаційна діяльність ОГС допомагає наблизити перемогу та прозоре відновлення?”

          12:5014:20 Панельна дискусія “Ціна справедливості: хто, як і скільки платитиме за неї”

          14:5016:20 Панельна дискусія “Як війна та відновлення змінюють суспільний договір в Україні?”

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"